Adaptor

Opp med skrifta. Alt fra forstørrelsesglass til lesetv.

mann som bruker lupe for å lese

For folk med dårlig syn, vil ofte en lupe være det første man tenker på. Det vil si det kan like gjerne være begrepet forstørrelsesglass som en tenker på. Det vel egentlig også to sider av samme sak. Vi i Adaptor Hjelpemidler har en rekke av disse produktene. De faller inn en gruppe vi kan […]

For folk med dårlig syn, vil ofte en lupe være det første man tenker på. Det vil si det kan like gjerne være begrepet forstørrelsesglass som en tenker på. Det vel egentlig også to sider av samme sak. Vi i Adaptor Hjelpemidler har en rekke av disse produktene. De faller inn en gruppe vi kan kalle forstørrende systemer.

Billige luper, eller forstørrelsesglass

Vi har en rekke billige luper/forstørrelsesglass. De er tradisjonelle håndholdte luper en kan ha i veska. Våre billige forstørrelsesglass koster fra en hundrelapp og litt over det. Dette er enkle luper som gjør jobben. De forstørrer 2-4 ganger.

..og en litt bedre serie

Vi har også en serie med forstørrelsesglass med lys. Disse lupene koster fra ca 500 og oppover. De fleste på mellom 500 og 600 kroner, så det er fremdeles rimelige luper. Disse forstørrer 2,5 – 14 ganger.

Dette er jo den tradisjonelle måten å forstørre ting på slik at det skal være lettere å se. Om det så er for å lese en bok, løse kryssord eller binde fluer til fisking. Det er også to rimelige serier med forstørrelsesglass eller luper om man vil.

Elektroniske luper

Andre systemer vil koste vesentlig mer, og da snakker vi om elektroniske luper. Disse koster fra noen få tusenlapper til opp til ca 20.000. NAV vil kunne bidra med støtte gjennom utlån av slike produkter. Det gjelder da de som ser så dårlig at de faller inn under NAV sine krav som utløser dette. Grovt sett må man ha et restsyn på maks ca 30 %, men dette kan du lese mer om på NAV sine sider.

Disse elektroniske lupene er vesentlig mer avanserte enn de håndholdte lupene, også kalt forstørrelsesglass. Her faller begrepet forstørrelsesglass bort. Disse lupene forstørrer fra 0,5-over 20 ganger, og det i en enhet. Så hvor du på glasslupene må ha en av hver, får du alt i ett på disse. De har en rekke med funksjoner. De har alle en zoom funksjon, slik at du selv finner ditt foretrukne nivå på forstørrelse. Videre kan du på flere av dem fryse bildet. Du kan ta et bilde av en hyllelapp i butikken. Hold så apparatet foran øynene og forstørre bilde, slik at du ser hva produktet koster. Enkelte har et slikt syn at de foretrekker andre kontraster enn vanlig bilde. Det kan være hvit tekst på svart bakgrunn, og mange andre muligheter. Flere av disse har også OCR. Det betyr at du kan ta bilde av en artikkel i dagens avis. Trykk på en knapp, og etter noen sekunder vil apparatet lese teksten opp for deg.

Lesetv

Neste nivå er lesetv, og her stiger prisen ennå litt. Vi i Adaptor Hjelpemidler har produkter som er relativt små og sammenleggbare, både med og uten OCR. Videre opp mot de større bordmodellene, med større skjerm. Her er alle de samme funksjonene som på elektroniske luper, kanskje bortsett fra det å ta bilde, selv om flere også har det. Men bruken blir noe annen. Dette er stasjonære systemer stort sett, alternativt bærbare som man tar med seg fra sted til sted. Typisk kan være folk som sitter i møter, eller skoleelever. Disse apparatene har også fjernkamera, slik at en forstørre det som skjer på tavlen, samtidig som skoleboken eller dokumentene lese på skjermen. Sjekk ut disse produktene!!

Som du skjønner så er det skjedd en del. Det man lekte med som barn og brant merker i ved eller lignende ved hjelp av solen, er blitt noe helt annet, og et meget godt hjelpemiddel for de som har behov for å forstørre det de skal se på.